Geniet van ieder glas

Elke wijnkenner weet dat een goed bewaarde fles wijn zijn volle smaak ontwikkeld, en om volledig te kunnen genieten van alle smaken en aroma's hoort de wijn op de juiste temperatuur gebracht te worden. Dit is natuurlijk geen enkel probleem met een wijnbewaar- of wijnklimaatkast van Liebherr

De juiste drink temperatuur

Elke wijnkenner heeft zijn eigen perfect temperatuur voor het serveren van een heerlijke glas wijn.
Maar waar elke wijnkenner het bijna altijd mee eens is dat de temperaturen liggen rond:

  • Droge witte wijn: Temperatuur rond 8°C
    Voor rijpere en meer volle witte wijnen is de temperatuur van rond de 12°C zeer geschikt
    Waarbij de zoetere witte wijnen beter tot hun recht komen bij temperaturen rond de 6°C tot 8°C
  • Rode wijnen komen beter tot hun recht rond de 14°C en 18°C
    Hoe meer gerijpt de rode wijn hoe hoger de temperatuur.
  • Voor mousserende wijnen en champagne is de temperatuur minimaal 8°C

 

Wijn laten ademen of laten decanteren

Voor rode wijnen die langere hebben gerust en gerijpt moet heel voorzicht worden omgegaan, deze wijnen zijn meer geschikt voor smallere decanteerflessen. Dit omdat het bezinksel in de wijn te laten scheiden van de rode wijn. Ook moet u voorzichtig zijn met het contact met zuurstof dit kan zorgen voor oxidatie, hierdoor kunnen oudere wijnen gaan bederven. Dit dient tot een minimum worden gehouden door zo een klein mogelijke openeing te gebruiken.

De wat jongere rode wijnen dienen juist in een bolle karaf te worden gegoten terwijl ze nog jong zijn en op hun best. Hier in tegenstelling tot de oudere rode wijnen de jonge rode wijnen beter tot hun recht komen bij het contact met zuurstof. Hierdoor komt de smaak van de jonge rode wijn beter tot hun recht.

Voor elke wijn het juiste glas.

De smaak van wijn heeft niet alleen te maken met het maken en rijpen van de wijn. Maar ook uit welk glas u de specifieke wijn drinkt.

  • Voor rode wijnen wordt het aangeraden om te drinken uit bolle glazen. Hierdoor komt het bouqet van de wijn het beste tot zijn recht.
  • Voor jonge witte wijnen is juist een gewelfd glas geschikt hierdoor komen de fruitige tonen het beste tot zijn recht.
  • Voor champagne wordt juist een slank glas aangeraden. Dit zodat deze haar bruisende smaak gevangen blijft in het glas. Het slanke ontwerp van de glazen zorgt ervoor dat het koolzuur niet te snel ontsnapt.