Laat uw wijn rusten en rijpen

Wijnkenners weten dat na het bottelen de smaakontwikkeling doorgaat. Dit wordt ook wel flesrijping genoemt dit proces geeft de kwaliteitswijnen vaak hun heerlijke smaak. Een lichte smaak van appel, een bloemige toon van seringen of een kruidige smaak die naar lichte kaneel neigt. Wijnkenners gebruiken deze figuurlijke beschijvingen om de smaak en aroma van hun kwaliteitswijn te omschrijven.

Wat is flesrijping?

Door de flesrijping zullen diverse verschillende chemische stoffen die in de wijn zitten met elkaar reageren. Vooraal de zuren, tannine en de kleurstoffen. De aanwezige houtsmaken worden afgebroken waardoor er een fruitig arome begint te ontwikkelen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de wijn soort, in somige gevallen kan dit daarom ook jaren duren voordat de perfecte smaak is ontwikkeld. Tijdens dit rijpingsprocess kunt verschillende factoren in de omgeving dit negatief beinvloeden. Daarom wordt het aangeraden om deze niet zomaar ergens op te slaan maar om een professionele koeling te gebruiken, zoals de Liebherr Vinidor-serie die hiervoor uitermate geschikt is.

Het geheim van een succesvolle flesrijping

  • Voor de perfect rijping van uw wijn is een constante lage temperatuur van toepassing.
    De perfect temperatuur ligt tussen de 10°C en 12°C. Warmer dan dit en de flesrijping kan worden verstoort waardoor de wijnen hun fijnere geurtonen kunnen verliezen.
  • Zuurstof kan de flesrijping ook negatief beinvloeden. Dit doordat de kurken kunnen gaan uitdrogen en hierdoor zuurstof door de kurk kan dringen. 
  • Bij een gelijkmatige luchtvochtigheid van boven de 50% blijft de kurk intact en hierdoor blijft de wijn veilig voor zuurstof die de smaak en geur negatief kunnen beïnvloeden.

De wijnklimaatkasten en bewaarkasten van Liebherr vezorgen de perfecte omstandigheden voor het opslaan van uw speciaalwijnen. Ze bieden de beste omgeving voor flessenrijping.